Vi er nødt til at tage bladet fra munden og erkende, at politiet i dag har alt for få ressourcer til effektivt at håndtere kriminaliteten – især når det gælder sager, der berører erhvervslivet. Dette er en realitet, der ikke alene påvirker vores medlemmer, men hele samfundet. Når kriminalitet mod virksomheder får lov til at trives, skaber det en ond cirkel af usikkerhed, tab og manglende vækst, der hæmmer det danske erhvervsliv og giver de ansatte indtrykket af, at politiet ikke er der for dem.

Vi oplever en stigende frustration i vores branche og blandt virksomheder i mange andre brancher. Virksomheder, der har været udsat for tyveri eller anden form for økonomisk kriminalitet, oplever ofte, at deres sager nedprioriteres. Behandlingstiden hos politiet er lang, og i mange tilfælde ender sagerne med at blive lukket uden nogen reelle konsekvenser for gerningsmændene. Det skaber en følelse af afmagt hos de berørte virksomheder og giver indtryk af, at kriminalitet i erhvervslivet ikke tages alvorligt.

Vi forstår naturligvis, at politiet står over for et pres og skal prioritere ressourcerne, hvor de kan gøre mest gavn. Men når virksomheder føler, at de er blevet overladt til sig selv i kampen mod kriminalitet, må vi som samfund tage ansvar og finde alternative løsninger.

En af de løsninger, vi ser som en nødvendighed, er at give erhvervslivet bedre redskaber til selv at forebygge og bekæmpe kriminalitet. To konkrete muligheder kunne være at give virksomheder lov til at beholde videoovervågning i mere end 30 dage og give adgang til nummerpladeregistret. Dette ville hjælpe virksomheder med hurtigt at identificere og rapportere mistænkelige køretøjer i forbindelse med kriminalitet, også på stjålne nummerplader. I dag har mange virksomheder overvågningskameraer, der fanger kriminelle i aktion, men uden adgang til nummerpladeregistret er det svært at tage de næste skridt. Med denne adgang ville virksomheder kunne bidrage aktivt til politiets arbejde, sikre at gerningsmændene bliver stillet til ansvar, og samtidig spare politiet ressourcer.

Selvfølgelig er der hensyn at tage til privatliv og databeskyttelse, men vi mener, at disse hensyn kan balanceres med behovet for at beskytte erhvervslivet mod kriminalitet. Vi opfordrer derfor politikerne og samfundet til at tage denne debat op. Vi bliver nødt til at gøre noget – vi kan ikke bare stå på sidelinjen og se til, mens kriminaliteten får frit spil. Det er på tide, at vi handler for at sikre, at vores virksomheder kan operere i et trygt og sikkert miljø.