I år får du DBs årsberetning i små fokusrettede bidder, idet vi gennem december og januar løbende lægger artikler, der har fokus på det, vi har arbejdet med i 2021, på www.bdb.dk. Vi håber på den måde, at du opdager emner, som allerede har eller kunne få din interesse. 

 

Coronakrisen har haft omfattende indflydelse på landets byggecentre og byggebranche. De danske byggecentre skulle navigere i en hverdag med skiftende restriktioner og arealkrav og samtidig servicere en hurtigt voksende byggebranchen.

Coronakrisens indflydelse på byggecentrene

I Danske Byggecentre kan vi se tilbage på et år, hvor Coronakrisen satte sit tydelige aftryk. Fra årets første dag har byggecentrene skulle navigere i skiftende restriktioner og arealkrav og samtidig håndtere en voksende efterspørgsel fra private- og professionelle aktører.

Vi kan glæde os over, at byggebranchen har været mindre ramt end andre dele af erhvervslivet. Det skyldes byggebranchens rolle i økonomien. Byggebranchen beskæftiger hundredtusindvis af mennesker og står for en væsentlig del af den danske økonomi. Derfor var man fra Christiansborg optaget af at holde gang i byggebranchen og dermed holde gang i dansk økonomi.

Det udmøntede sig i flere initiativer, der skulle understøtte byggeriet i den svære tid. Det har blandt andet betydet, at det kommunale anlægsloft blev suspenderet for 2020, og at regeringen hævede håndværkerfradraget midlertidigt. Læg dertil at mange arbejdede hjemme og ikke kunne rejse og derfor brugte flere boligejere deres penge på vedligeholdelse og forbedringer af boligen. Det har betydet, at byggebranchen og vores medlemmer har haft overordentligt travlt, og det kan ses på regnskaberne. De danske byggecentre har alle bidraget til, at vi som branche har kunne præsentere historisk flotte resultater.

Arbejdet i kulissen

Vi har i Danske Byggecentre arbejdet for, at branchen skulle have de bedst mulige vilkår. Derfor har vi fra starten af Coronakrisen advokeret for, at branchen skulle undgå nedlukning og arbejdet for, at byggecentrene kunne konkurrer på lige vilkår.

Derfor gik vi ind i sagen, da de store varehuse havde lov til at sælge nonfoodvarer og de store byggecentre ikke måtte. Sagen kom i landsdækkende aviser, radiokanaler og nyhederne og fik skabt stor virak, så flere varehuse undlod at sælge nonfood.

Vi foreslog desuden at bruge Coronakrisen som startskud på den grønne omstilling, byggebranchen skal gennemgå. Det såkaldte ”building back better” slogan blev også rammen for strategien, der skulle ”genstarte” samfundet efter Coronakrisen.

 

Skulle du have spørgsmål, kommentarer eller andet på hjertet i forbindelse med denne artikel, så er du velkommen til at skrive til os på db@bdb.dk.

Ønsker du at se hvilke andre artikler, der er udkommet i DBs årsberetning 2021, kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev på ath@bdb.dk.